خرید اسباب بازی های مناسب برای کودکان
اسباب بازی ها بر اساس سن کودکان و در نظرگرفتن ویژگی های جسمی، عاطفی، اجتماعی و فکری خریداری می شود. والدین در خرید اسباب بازی باید دقّت و هوشیاری لازم را داشته باشند؛ چرا که در شکل دادن به تمایلات عاطفی و روانی او نقش مهمی ایفا می کند و چنانچه در انتخاب آن ها توجه کافی نشود، ناخواسته تمایلات کودکان به گونه ای شکل می گیرد که مورد انتظار نبود; بچهها در هر سنی علایق و خواستههای متفاوتی دارند اما اسباببازی تنها وسیلهای است که تا بزرگسالی هم همچنان جذاب است.
به طور کلی بازی نقش مهمی در بروز و نشان دادن احساسات، ارتباط با دیگران و شکلگیری شخصیت کودک دارد. انتخاب اسباب بازی هم یک بخش مهم در بازی است. لازم است که انتخاب و خرید اسباب بازی با هدف انجام شود. بعضی خلاقیت و قدرت فکری بچهها را بالا میبرند، بعضی اطلاعات عمومی بچهها را بیشتر میکنند و برخی موجب تقویت مهارتهای حرکتی میشوند; هدف از خرید اسباب بازی لذت بردن و شاد بودن بچهها می باشد. کودکانی که اسباب بازی کم تری دارند از وسایل خود بهتر نگهداری کرده و اجازه نمی دهند آن ها به راحتی خراب شوند. زیرا می دانند که بلافاصله اسباب بازی جدیدی برای آن ها خریداری نخواهد شد.
اصول بازی با اسباببازی!
اسباببازی میتواند در بازی کودک نقشی حائز اهمیت را ایفا کند. تعداد اسباببازی یکی از عوامل مؤثر در بازی است. متعدد بودن اسباببازی به صورت محرک عمل کرده و کودکان را به اکتشاف و بازیهای ساختمانی و تخیلی تشویق میکند. اسباببازیها میتوانند حتی به صورت یک عامل خارجی که طبق آن کودک اعمال خود را نظم میدهد، مؤثر واقع شوند. مثلا وقتی کودک با طناب بازی میکند، خود را وادار به انجام حرکات خاصی میکند که با ویژگیهای طناب مطابقت دارد .
اسباببازی باید با فرهنگ و ارزشهای جامعه هماهنگی داشته باشد، تناسب اسباببازی با سن کودک باید در انتخاب اسباببازی رعایت شود. با توجه سن و سال فرزند شما بهتر است در برخی مواقع (زمانی که به بیرون می روید) بدون اینکه فرزندتان از شما چیزی بخواهد در حد توان، چیزی برای او بخرید.
شما باید به حس مالکیت فرزندتان احترام بگذارید. اگر فرزندتان اسباببازیهایش را به کودکان دیگر نمیدهد، به هیچوجه او را مجبور نکنید یا به خساست متهمش نکنید.
بازی کردن برای کودکان چه فوایدی دارد؟
- به بهبود مهارتهای حرکتی کمک میکند
- عزت نفس کودکان را بهبود میبخشد
- مهارتهای اجتماعی را توسعه میدهد
- تمرکز بچهها را بهبود میدهد
- حافظه را بهبود میدهد
- هوش کودکان را بهبود میدهد
- بیان خلاقانه را بهبود میدهد
- مهارتهای حل مسئله را در کودکان بهبود میدهد
- به کودکان کمک میکند که برای خودشان دوست پیدا کنند
- علاقه به فرهنگ و تاریخ را در کودکان القاء میکند
- به کودکان در تعیین هدف و دستیابی به آن کمک میکند
- به کودکان کمک میکند که به یک شیوهی جذاب آموزش ببینند
- کودکان را جذب ورزش میکند
- به کودکان فرصتی عالی برای رهبری میدهد
- اجازه میدهد کودکان شادی رقابت را به اشتراک بگذارند
- فرصتی برای آموزش دادن فراهم میکند
- برعهده داشتن برخی مسئولیتها را تمرین میکنند
- کودکان و والدین را به هم نزدیکتر میکند
- بازی کودکان را سرگرم میکند
در حالی که بزرگسالان و کودکان می توانند تقریباً هر چیزی را با هم بازی کنند, اما اسباب بازی هایی وجود دارند که برای مشارکت بزرگسالان طراحی شده اند. اسباب بازی های کودکان چنانچه با دقت و بر طبق اصول روانشناسی و هدف های آموزشی انتخاب شوند، در زندگی اجتماعی و روانی و در رشد فکری و تربیتی آنان بسیار مؤثر خواهد بود. به همین جهت است که روانشناسان و مربیان مشهوری چون «منتسوری»، «والن»، «کلاپارد»، «دوبس» و دکتر «هوشیار» در این زمینه به تفصیل بحث کرده و بازی و اسباب بازی را در رشد فکری و تربیت قوای عقلانی کودک مؤثر دانسته اند.
پدر ها و مادر ها باید برای بازی با بچهها وقت بگذارند و در بازی با آنها شریک شوند و طوری بازی کنند که انگار خودشان هم بچه هستند. این کار موجب میشود ارتباط بین والدین و کودک تقویت شود و در موقع لزوم کودک از والدین حرفشنوی داشته باشد.
میزان تاثیر شرکت والدین در بازی کودکان به عوامل متعددی بستگی دارد:
- نگرش نسبت به بازی فرزند خود
- شناخت از مراحل رشد کودک
- تجربه از بازی های زمان کودکی خود
- آشنایی با انواع بازی ها
- باور نقش و اهمیت بازی در رشد کودک
- تاثیر کودکان از مشارکت والدین در بازی ها
مهمترین مهارتی که کودک در بازی با اسباب بازی های فکری و ساختنی پیدا میکند هماهنگی دست و پا و کسب مهارت حرکتی است. علاوه بر این، مهارتهای فضایی، ایجاد ظرفیت خلاق و تفکر گرا، به دست آوردن مهارت اجتماعی و البته توانایی زبانی از دستاوردهای ارزشمند استفاده از این قبیل اسباببازیهاست.
چند توصیه برای بازی با کودکان
1. بازی کردن با کودک فقط مسوولیت مادران نیست و پدران هم باید با کودک بازی کنند.
2. با تلفن همراه روشن و دغدغه های دیگر وارد بازی با کودک نشوید.
3. قبل از شروع بازی مدتی که می خواهید با او بازی کنید را بگویید.
4. اجازه دهید او خودش بازی ها و نقش ها را انتخاب کند، حتی اگر بازی های تکراری انجام دهد.
5. هنگام بازی با خیالپردازی های کودک پیش بروید، حتی اگر در بازی کارکرد و نام وسایل را تغییر دهد.
6. هنگام بازی لمس و تماس بدنی مناسب با او داشته باشید.
7. در زمان بازی بر رابطه تان با کودک تمرکز کنید، نه بر مشکل و مساله او.
8. کاری را برای کودک انجام ندهید که خودش می تواند آن را انجام دهد. با این شیوه احساس توانمندی را از او سلب می کنید. برای مثال اگر کاری برای کودک پیچیده بود؛ مثل بازکردن در یک جعبه یا بستن آن، صبورانه کودک را مشاهده و تلاش او را تشویق کنید.
از آنجا كه بيشتر رفتارهاي ما بهعنوان پدر و مادر بهطور ناخودآگاه به الگوي ذهني خودمان از والدينمان برميگردد و با توجه به نقش تاريخي مادران در تربيت كودك، ناخودآگاه اين مادران هستند كه قدرت اصلي در پرورش كودك محسوب ميشوند و پدرها بهتر است تنها با مادران همفكري و همراهي كنند. خرید اسباب بازی برای کودکان و بازی کردن با آن ها امر واجبی در شکل گیری خلاقیت انها می باشد.